Vinkkinurkka - Vinkkejä onnistuneeseen ompeluun

21.01.2019

VASTAUKSIA MEILLE ESITETTYIHIN OMPELULISIIN KYSYMYKSIIN

Virheetön tikin muodostuminen on onnistuneen koneompelun perusta. Kun tikki on huonoa ja ompelu ei onnistu, älä lannistu. Näistä vinkeistä saattaa löytyä apu. Ompelulliset ongelmati voivat johtua monesta eri asiasta. Hyvin usein ne johtuvat jostakin vallan muusta, kuin varsinaisesta viasta ompelukoneessasi tai saumurissasi.

Koneen neulalla on hyvin tärkeä osa ompelun onnistumisessa ja tikkijäljessä. Mikäli tikki on huonoa, tarkista aina ensin neulan kunto. Tarkista myös, että olet valinnut materiaaliisi sopivan neulan ja että neula on asennettu paikoilleen loppuun asti ja oikein päin. Käytä vain laadukkaita neuloja!

Jos kankaasi poimuttuu, tarkasta onko ylälankasi liian kireällä.

Jos tikissäsi näkyy lenkkejä kankaan yläpuolella, on ylälankasi liian kireä tai alalankasi liian löysä. Jos lenkkejä on kankaan alapuolella, on ylälankasi liian löysä tai alalankasi liian kireä.

Epätasainen tikki tai langankiristys voi johtua huonolaatuisesta ja epätasaisesta langasta. Musta lanka on usein epätasaisempaa, kuin muut värit (johtuu värjäyksestä).

Varmista aina, että ylälanka kulkee langanpingoituslevyjen välistä sekä ylös-alas liikkuvan langanvetäjän kautta.

Varmista, että alalanka on varmasti kunnolla puolakotelon / puolakorin langanpingoitusjousen välissä.

Mikäli lankasi katkeaa ommellessa, tarkista langan esteetön kulku ja neulan kunto. Liian kireä ylälanka tai virheellinen langoitus voi katkaista lankaa.

Mikäli koneesi ei syötä kangasta, tarkasta onko syöttäjän valintavipu vapaan kirjonnan asennossa (syöttäjä laskettu pistolevyn alapuolelle).

Muista puhdistaa saumurisi säännöllisesti ja laittaa sen jälkeen pieni pisara öljyä yläsiepparin liikevarteen ja sen alapäässä olevaan niveleen (vaikuttaa myös käyntiääneen).

Ommellessasi epätasaisia pintoja, kuten nahkaa samettia tai muita kankaita, joiden pinnassa on nukkaa tai lankalenkkejä, käytä pyörillä varustettua rullapaininjalkaa.

Käytä pohjauralla varustettua paininjalkaa ommellessasi kuvio-ompeleita tai tiheitä / korkeita ompeleita. Ompeleella on tällöin parempi tila edetä.

Mikäli puola ei irtoa puolausakselista, on lankasi jostakin syystä kiristynyt liikaa puolatessa.Vedä lanka pois puolalta, jolloin puola irtoaa helposti. Poista vahingoittunut  puola käytöstä.

Mikäli kone ei puolaa puolaasi täyteen, tarkista, onko ompelukoneessasi mahdollisesti oleva puolauksen pysäytystanko käännetty asentoon, joka katkaisee puolauksen aiemmin.
Jätä puola aina hieman vajaaksi.

Monilla "ongelmamateriaaleilla", kuten esimerkiksi paljon elastaania sisältävät ohuehkot erittäin joustavat ja tiiviit/ tiheät kankaat, on varsin tyypillistä, että saumassa saattaa esiintyä hyppytikkejä eli tulee pitkiä loikkia ja lanka ei solmeudu), jos käytössä on vääränlainen tai kulunut/katkennut neula. Em. materiaaleissa hyppytikit poistuvat usein käyttämällä stretch-neulaa (huom! Eri neula, kuin jersey-pallokärki).

mikäli tikkiongelmaa esiintyy vain tietyllä materiaalilla, mutta tikki esim. peruslakanakankaalla on hyvä, on todennäköistä, että vika ei ole koneessa, vaan ongelma saattaa johtua esim. seuraavista asioista: katkennut, kulunut tai taipunut neula, huonolaatuinen neula, epäonnistunut neulatyypin valinta, huono ja epätasainen lanka, lanka ei pääse kulkemaan esteettä, koneen puhdistaminen laiminlyöty...

MIKÄLI KAIPAAT LISÄÄ AMMATTILAISEN NEUVOJA, OTA YHTEYTTÄ!

Takaisin